söndag 22 november 2009

Reffla och lite gratina

Mitt loppissamlande började i tonåren när jag hittade precis en sån här skål. Jag har alltid älskat den trekantiga stora reffla-skål som finns i sommarstugan. Farmor måste ha köpt den på 50 talet och den betyder sommar, sol, bad, jordgubbar och krusbärskräm för mej.

I veckan såg jag det här exemplaret lysa flera hyllor bort på loppisen. Jag var nära att meja ner en tant på vägen mot fyndet. Gardinen med de lysande blommorna kommer från samma loppis.
Annan loppis, samma vecka. Hjärtburken är nu fylld med döttrarnas pärlor.
Här ser ni mina två största samlingar i köksskåpen.

Rörstrands Gratina av Gunnar Nylund som tillverkades 1956-1965. Ursprunget till den här samlingen är några skålar jag fick ärva efter farmor. De är svagt och ojämt ljusblå inuti och vackert vinröda utanpå.

Reffla från Gullaskruf designad av Arthur Percy 1952. Min mamma får de gröna jag hittar medan jag brukar behålla skålarna i klarglas. De röda kostar oftast lite mycket. En liten vit skål har jag också hittat till mamma. Svagt ljusblå och lila (som saknas på bilden) har jag bara sett som vaser men det borde finnas skålar.

Det händer att jag plågar mig själv med att spara bilder på andras fynd. Om ni klickar på bilderna med grön reffla ser ni hur billigt de gick på auktion. Fast, vad är det för sport med att köpa en hel samling på en enda gång?


2 kommentarer:

agata sa...

Oj, vad många fina Reffla! Jag är också förtjust i dem, men försöker att inte börja skaffa så många då skåpen är fulla med så mycket annat.

Lybtar sa...

Vi har också köpt lite Reffla. Har två vita och en röd. Den ena vita är en pytteliten variant. Vet inte vad den var tänkt att användas till men den är söt så det förslår.